Foredragsaften - Foredrag ved Jes Fabricius Møller, dr.phil. og lektor i historie ved Københavns Universitet - - AFLYST

LEMVIG-HELDUM MENIGHEDSRÅD ARRANGERER I LØBET AF ÅRET 7 FOREDRAGSAFTENER I KIRKEHUSET, TORVET 10, LEMVIG.

Aftenerne begynder kl. 19.30 og slutter senest kl. 22.00. Der serveres kaffe/te m.m. til kr. 40.00. 

Alle er velkomne til disse foredragsaftener. 

 

Se program for sæsonen

 

Vi har desværre fået afbud fra foredragsholderen til januarforedraget  -   

Plakat Foredrag Januar 2022 AFLYST

 

 

 

Plakat Foredrag Januar 2022

 

  

“Befrielsen og efterkrigstiden set fra Kristeligt Dagblad” Tirsdag den 18. januar Foredrag ved Jes Fabricius Møller, dr.phil. og lektor i historie ved Københavns Universitet I 1945 udkom en undselig lille bog med titlen “Stormfulde Døgn”. Det var en samling af lederartikler skrevet af Kristeligt Dagblads redaktør Gunnar Helweg-Larsen, som flere gange vakte tyskernes vrede med sine skriverier. Til sidst blev han i 1941 fjernet fra posten som redaktør. Han blev efter krigen hyldet for sit mod. Men hvad skete der egentlig i 1941? HelwegLarsen røbede aldrig noget for offentligheden. ’Bliv den, du er’.

Fortællinger om skæbne i europæisk litteratur Tirsdag den 9. februar Foredrag ved Rasmus Vangshardt, ph.d. og litteraturforsker ved Syddansk Universitet Den tyske filosof Nietzsche overtog det gamle græske udtryk ”bliv den, du er” som motto for en stor del af sin tænkning. Siden har mange store europæiske forfattere kæmpet med at skildre konsekvenserne af dette sære udtryk i deres værker. Foredraget bruger udtrykket til at gå på lystvandring i europæiske klassikere, der kan siges at  behandle forskellige udgaver af skæbnetanken.

“Open Doors − kristenforfølgelser” Tirsdag den 8. marts Foredrag ved Maria Serner-Pedersen, ansat i “Open Doors” Kristne er den religiøse gruppe, der oplever mest forfølgelse rundt om i verden. Open Doors Danmark hjælper kristne i over 60 lande, der oplever vold og diskrimination pga. deres tro. Maria Serner-Pedersen vil fortælle om arbejdet med at styrke kirken i de mest fjendtlige områder, sådan at de kristne får styrke til at tilgive og mod til at række ud i deres lokalområde med Guds kærlighed.

“Fra roerækkerne til Ravnsbjergkirken” Tirsdag den 12. april Foredrag ved Ejvind Nielsen, kunstner og pensioneret sognepræst Ejvind Nielsen holder et erindringsforedrag, hvor han med megen humor fortæller om syv års skolegang hver anden dag med skifertavle og griffel og om spændende oplevelser som landbrugsmedhjælper, murerarbejdsmand, folkeskolelærer, fagkonsulent, fodbolddommer, forfatter, maler, skulptør, og som sognepræst ved Ravnsbjergkirken i Århus.

 

”Laila Westergaards kunst” Tirsdag den 14. september Foredrag ved Dorte Fogh og Annette Østergaard, forfattere til bogen ‘Levede Stene’ Laila Westergaard (f. 1964) er tredje generation af sten- og billedhuggerfamilien fra Lemvig, som uden tvivl er den by her i landet, som rummer flest skulpturer pr. indbygger. Laila Westergaard har også sat sit præg på resten af landet og markeret sig som en af vores mest nyskabende kunst-nere. Med udgangspunkt i deres aktuelle bog vil aftenens to foredragsholdere fortælle om og vise billeder af Laila Westergaards kunst.

 

“Er ensomhed et problem?” Tirsdag den 12. oktober Foredrag ved Anette Ejsing, ph.d. og sogne-, korshærs- og arresthuspræst i Holstebro Vi elsker at ytre os overfor hinanden. Om muligheder og udfordringer. Kærlighed og krig. Lykken og livet. Men så er der jo også ensomheden. Denne gnavende orm ved roden af vores hjerte. Uanset hvor lykkelige vi bliver, forsvinder den aldrig helt. Hvordan forener vi ensomhed og tro? Er ensomheden overhovedet et problem? Kunne den måske være et privilegium? Lad os tale om det!

 

“300-året for Hans Egedes landing i Grønland.  

En festdag eller en sørgedag?” Tirsdag den 9. november Foredrag ved Thorkild Kjærgaard, dr.phil. og tidl. institutleder ved Grønlands Universitet I år er det 300 år siden den nordnorske præst Hans Egede (1686-1758) gik i land i Grønland for at udbrede kristendommen og geninddrage landet under den dansk-norske krone. Hans Egede har i den seneste tid været skydeskive for voldsom kritik og er blevet beskyldt for at have været en hensynsløs kolonialist og hvid imperialist. Det er, som foredraget vil vise, en alt for simpel måde at gøre regnskabet op på.

 

 

Klik på billedet for at se forstørret foto.