Renovering 1933 - 35

Gik man en tur over Torvet i 1857, ville man der se en kirke, der ikke ligner den, vi kender i dag. Murene var af granit og skifer. Kirken havde form som et kors, og tårnet mod vest havde saddeltag. 
Gik man ind i kirken, måtte man gå 3-4 trin ned. Herinde kunne man så beundre det kun 2 år gamle alterbillede, malet af J.L. Lund, forestillende Kristus med en alterkalk.
Men som tiden ændrede bybilledet i det hele taget, ændrede den også kirken. I årene 1867-68 blev tårnet forsynet med blændingsprydede, kamtakkede gavle med nord og syd.
I 1908 skulle kong Frederik VIII komme på besøg i byen, og i den anledning syntes man også at kirken skulle pyntes, - så den blev kalket hvid.
I 1920èrne var der en følelsesladet debat i byen gående ud på, om kirken skulle have lov til at blive liggende på torvet, eller om man skulle rive den ned og bygge en ny kirke et andet sted.
Sagen var bl.a. at der var for lidt plads til det ugentlige grisemarked.
Kirkens dårlige tilstand, og problemerne med at kirkegulvet var i kælderhøjde, var i 1933 blevet så påtrængende, at man startede en drastisk ombygning. Næsten hele kirken blev revet ned og genopført i samme skikkelse. Dog var gulv og hvælvinger blevet hævet med ca. en meter. Den søndre korsarm blev udvidet med to "fag", så kirken nu har 500 siddepladser.
Den nordre korsarm blev udvidet med et "fag" hvor sakrastiet blev indrettet.
Samtidig fik kirken sit nye tårn med det karakteristiske "løgkuppelspir".
Kirkemaler J. Madsen, Aalborg fremstillede et nyt alterbillede, som en kopi af Vestervig Kirkes, med korsfæstelsen som motiv.
Ved en festgudstjeneste den 26. maj 1935 genindviede biskop Gøtzsche kirken. Ved den lejlighed skænkede lærere og elever ved Lemvig skole den smukke syv-armede lysestage, som i dag bruges ved festlige lejligheder i løbet af kirkeåret.
"Man kan sige, at den ydre ramme er skiftet gennem tiderne, men det evangelium, der prædikes i kirken, har altid og vil altid være det samme". (citat Kai Glud Pedersen)

 

Tidl. kordegn Anders V. Langer skrev i februar 1993:

"Som Lemvig Kirke nu tager sig ud, er den ikke ret gammel.

Den er et resultat af en ombygning, der skete i årene 1933-1935.
Bortset fra tårnet og visse dele af ydermurene blev den gamle kirke revet ned, - men genopført i omtrent samme stil.

Det har tydeligt været om at gøre, at så meget som muligt af det gamle blev bevaret; og det må kaldes en lykke, at der ikke blev bygget en helt ny kirke et andet sted. - Planer herom var drøftet år i forvejen, så grisetorvet kunne få eneret på torvepladsen.
Vi har stadig den gamle grundplan - med udvidelser -, den gamle stil for så vidt og gammelt inventar fra forskellige perioder i kirkens historie.
Alt det gør, at vi stadig fornemmer, vi står eller sidder i den kirke, der har ligget på Lemvig købstads mest centrale plads i henved 800 år; så man godt kan mærke lidt af et historiens vingesus ved at færdes her og lytte til
stedets minder".

 

Fra oktober 1928 er bevaret et håndskrevet referat fra et møde om den kommende renovering 
21.7. 1931 sendes et brev til kirkeministeriet med ønske om renovering af kirken
 

 

I oktober 1933 blev i det sydvestre hjørne af den ny søndre fløj nedlagt en grundsten.

Et dokument med oplysninger om hvem der var konge i Danmark, Statsminister i landet, Biskop i Viborg Stift, provst i Skodborg-Vandfuld Herreder, præst og borgmester i lemvig blev nedlagt, omgivet af en glas og blybeholder.

 

Stikord fra renoveringen:

Arkitekt Hother Paludan, København 

Tiendeobligationsfondet

 

Startede i 1930

Byrådet bakkede op.

Licitation 22. august 1933

 

Udvidelse og istandsættelse
Kirken udvides med 2 fag mod syd og et fag mod nord.

Hvælvingerne hæves.

Korbuen gøres bredere.

Gulvet hæves, så det ligger et trin over torvet terræn.

Mod syd bliver indgang gennem den gamle portal, der forsynes med et vindfang.

I det nye fag mod nord indrettes et sakristi, med kælderrum til varmeanlæg.

 

Nyt kobberdækket spir på tårnet.

 

.