Venskabsmenighed i Garoua, Cameroun

14.04.2023

Udklip 16 Cameroun

 

 

 

7. september 2022
OBS: Dette besøg er blevet aflyst da Ezai
 ikke har kunnet få visum !!!

Udklip 36 Besoeg Cameroun

 

 

 

Her er en lille hilsen fra Kristina Eskildsen (Mission Afrika), som i foråret 2022 har været i Cameroun. 


Livet i Garoua:

Kirkelivet. Kirkens aktiviteter er blomstret op igen efter corona, og der er gang i både ungdomsgrupper, kor, søndagsgudstjeneste, evangelisation og diakonale aktiviteter. Kirken er kommet langt med byggeriet, men er endnu ikke færdig.

POTS. Gadedrengene på Pearls Of The Streets har masser af fremtidsdrømme og bliver nu hjulpet godt på vej af tidligere gadedreng Macloire, som selv blev kristen og hjulpet på vej, da han kom på POTS.

Euroshop. På kirkens grund er nu åbnet Euroshop, som er en butik, der sælger overskudsvarer fra Danmark, og derigennem tjener penge til kirkens arbejde. Euroshop bliver styret af den passionerede og smilende Clairice, som er meget taknemmelig for at have et arbejde.


Nedenstående billeder er fra foråret 2022:

 

 Cameroun 2022 Besoeg Fra DK
  Besøg fra Danmark maj-juni 2022
Cameroun 2022 Unge Paa Vej   Cameroun 2022 Dreng
 Cameroun 2022 Pots 2  Cameroun 2022 Legende Dreng  Cameroun 2022 POTS
 Cameroun 2022 Glkirke
  Den gamle kirke i Garou - Compounden
 Cameroun 2022 Kirken
  Den nye kirke
 Cameroun 2022 Kirken Indv
  Den nye kirke - indvendigt

   

 

Udklip 52 Cameroun

 Hilsen omkring nytår 2020/2021 i KirkeNYT

 

 

Vores Cameroun udstilling i Lemvig kirke - marts 2020 20200316 Cameroun

YM Boernetraef 2019

 

Pastor Debsia Daba Alvius afløser Robert Goyek som kirkepræsident for Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun. 

Læs om den nye kirkepræsident her

 

Julehilsen 2018 fra Garoua

Jeg er netop hjemvendt fra et besøg hos EFLC i Cameroun, og vil gerne bringe en hilsen. 

Der er stor travlhed i denne måned, da der er generalforsamling mellem jul og nytår, hvor en ny kirkepræsident skal vælges, samtidig med at alle rapporter osv, som normalt fremlægges til generalforsamlingen også skal være klar.

Det er en kirke med drømme og ambitioner, og det er spændende som partner at følge med i deres arbejde og få lov til at gå med i noget af det.

De er i fuld gang med at flytte Bachelor-delen af præsteuddannelsen til Maroua som er en universitetsby, for at knytte uddannelsen tættere til universitetet, samtidig med at de tænker i projekter for at fremme fredelig sameksistens blandt kristne og muslimer – både gennem samarbejde mellem ledere men også med et ønske om at få det helt ud i befolkningen og på den måde være med til at skabe antiradikalisering.
Så der er nok at tage fat i!
 

Jeg har desuden vedhæftet nogle billeder fra Katedralen. Jeg håber den er lidt længere i konstruktionen end da I var der sidst, men helt færdig er den endnu ikke.
Og jeg hørte ikke snak om åbningen af den mens jeg var det, så vi må afvente lidt endnu.
 

Rigtig glædelig jul til jer i Lemvig og hils gerne videre fra Garoua og EFLC.

 

Med venlig hilsen  -  Hanna Meilandt  - Partnerkoordinator   Mission Afrika       

 

Kirke Dec 2018 1

 

Kirke Cameroun Dec 2018 2

 

Kirke Cameroun Dec 2018 3

 

    

 Se vidio her  om ’DET ER NATURLIGT AT LEVE I FRED OG DELE SIN TRO’

 Se vidio med Robert Goyek her Han fortæller om uddannnelse blandt unge

Garoua Besoeg September 2018

Vi har haft fra Cameroun søndag den 9. september 2018. 
Kirkepræsident Robert Goyek og hans hustru besøgte os.

Dette i forbindelse med årsmødet i Mission Afrika 2018

Se mere her  

 

 

NYT fra Cameroun   -  marts 2018

10 Cameroun

 

Læs artiklen her fra marts 2018.

Dette i forbindelse med at Birgitte Krøyer og Christoffer Mortensen besøgte Cameroun og vores venskabsmenighed.

 

  

I forbindelse med menighedsmøde søndag d. 2. april 2017 havde vi besøg fra Cameroun.

Cameroun Praest

 

 

Tordag den 31. marts 2016 fik vi i Kirkens Dagligstue besøg af Maria Haahr der lige havde været en tur i Cameroun.

 

Omtale af nybyggeri af katedral i KirkeNYT juni 2015 er her

 

I starten af maj 2015 har vi fået tilsendt nogle billeder fra nybygningen af katedralen. Nogle af dem kan ses her

 

Søndag den 2. november 2014 havde vi besøg fra Cameroun

Mere om dette besøg kan ses her 

 

Venskabsmenigheden fik besøg 

Lemvig Kirke er venskabsmenighed med menigheden ved Den Lutherske Brødrekirkes hovedkontor i Garoua, og de to menigheder følger løbende med i hinandens liv, ligesom Lemvig Kirke støtter byggeriet af en ny, større kirke i Garoua.
Derfor gæstede Robert Goyek i søndags 2-11-2014 Lemvig Kirke, hvor han prædikede og efterfølgende fortalte nyt fra Cameroun. Et emne, der interesserede mange, var sikkerhedssituationen i landet. For Cameroun er med de mange angreb fra Boko Haram i Nigeria mod vest og krisen i Centralafrika mod øst under hårdt pres. Og det mærkes. Mange af kirkens menigheder holder til i grænseområdet tæt på Nigeria, og mange lever i stor frygt for angreb. Konflikten kan mærkes overalt i området, fortalte kirkepræsidenten. Kørsel med motorcykel er blevet forbudt i hele grænseregionen i et forsøg på at forhindre flere angreb fra Boko Harams side, og mere end 20.000 nigerianske flygtninge lægger yderligere pres på området.

 

En svær situation at være kirke i, men også en situation, hvor relationer, forbøn og støtte fra menigheden i Lemvig og fra alle os andre betyder meget.

 

  

Fra: francois goudoum 

Sendt: 22. april 2014 
Good evening Rev.Poul Erik Knudsen we are now back  to Cameroon. we have found our families fine and also the christian community. Please let's know your congregation that we arrive successfully at Cameroon and all of us greet you. thank you. 

                         From Rev. Goudoum Francois 

 

 

 

Menighedsmødet d. 23. marts 2014 med besøg fra Cameroun.

..... der er billeder fra Camerounbesøget og menighedsmødet på www.facebook.com/lemvigkirkerne  

Se foromtalen af søndagens arrangement i kirkeNYT her. 

 

Mission Afrika havde inviteret fire livsglade camerounere til en rundrejse i Danmark for at fortælle om kirke- og kulturliv i Cameroun. Det gjorde de med fortælleglæde, guitarspil, billedvisning – og måske en lille svingom. 


 

4 Fra Cameroun 

Julie, Pauline, Moussa og Francois 

  

”Jeg kan lide at være her, for danskerne er meget hjertevarme. Men jeg savner solen en lille smule,” siger Pauline Bouba.

Forståeligt nok! Pauline Bouba har aldrig tidligere været uden for det vestafrikanske land Cameroun, hvor gennemsnitstemperaturen i marts ligger på den gode side af 25 plusgrader.

Det er hun nu.  På denne martsaften befinder hun og tre andre camerounere sig mere end 5.000 kilometer fra deres hjemstavn.  Her, i en lille konfirmandstue i den jyske landsby Tostrup, skal de introducere de 18 tilhørere for camerounsk kultur- og kirkeliv, som det folder sig ud i Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun.  

Rytmer for Gud
Med fortælleglæde, guitarspil, billedvisning og sang får publikum et indblik i en helt anden verden, hvor gudstjenester almindeligvis varer tre til fire timer, og hvor dans er en helt naturlig del af søndagsfællesskaberne. Sidstnævne pointe får endda ægte ben at ”danse” på, da Pauline Bouba resolut – og til stor morskab for de øvrige tilhørere – byder en midaldrende herre op til en svingom under afslutningssangen. 

”Vi vil jo gerne vise danskerne, at man kan lovsynge Gud med alt, hvad man har. Også ved at bruge kroppen,” forklarer Pauline Bouba, da arrangementet er færdigt.

Men det er Ikke bare de afrikanske rytmer, der rører det midtjyske publikum. Også evangelisten Marcel Moussas fortælling om, hvordan han på sin cykel har fragtet flere tusinde fulanere, et nordafrikansk nomadefolk, til sygehuset, vækker forundring og anerkendelse i Tostrup.   

”Sygehuset ligger 42 kilometer fra det sted, jeg er udsendt til. Derfor blev jeg virkelig glad for den motorcykel, som Mission Afrika sponsorerede til mig, så jeg ikke skulle fortsætte med at fragte de syge fulanere bagpå min cykel. Det var en lang tur tre gange om ugen,” fortæller Marcel Moussa blandt andet.

Mød camerounerne
At de fire camerounere efterlader spor i Tostrup, er der ingen tvivl om. Det mener i hvert fald Stine Ryholt, teologistuderende og præstefrue i byen.

”Det er sjældent, at en foredragsholder begynder med at sige: ”Gud velsigne jer”. Det gjorde en af camerounerne, og det viser os jo, at man kan udleve kristendommen på andre måder, end vi er vant til. Jeg tror, det er rigtig godt og sundt at blive introduceret for nye perspektiver. 

Fakta om cameroungruppen:

Moussa Marcel er evangelist, musiker og sygeplejer. Han brænder for at række ud til den muslimske nomadestamme fulanerne og bor i en lille by i nordcameroun.

Francois Goudoum er præst for en stor menighed på 1600 mennesker ved Brødrekirkens hovedkontor i Garoua. Francois har travlt med gudstjenester, ungdomsgrupper, samtaler med sognebørn og meget andet.

Julie Bara er præsident for kirkens kvindeforening, som tager sig af meget af det sociale arbejde i kirken. Hun bor i hovedstaden Yaoundé.

Pauline Bouba er aktivt engageret i kirkens kvindearbejde. Hun bor i det nordlige Cameroun i en mindre by.

Med rundt i landet var tolken Anne Theresa Thanning, som taler både dansk, engelsk og fransk. Anne Theresa har tidligere været voluntør i Garoua.

 

 

Her den nytårshilsen, vi fik fra menigheden i Garoua: 

Dear  Sisters  and Brothers in Christ, Dear Rev. LEMVIG SOGN, Dear everyone in Lemvig congregation.

Even, it is late for us to join you and to say to you our wishes, we want to send to you by this e-mail our greeting by the name of all the christians in our parish. 

Christmas blessings from above, Fills our hearts this momory's day. As we focus on the Christmas message, And the wonder it conveys It gives us reason to praise God  For all that He has done,  And for all that He is yet to do  In those who trust His Son So this Christmas time, thank the Lord  For the precious Gift, And for loved ones who help create,The memories that are made.  
Merry Christmas and a Prosperous New Year to you and to all the christians in your parish. May our God help you and assist in your work during this new year 2014 and bless you.                                                                                                  

Søndag den 13. oktober 2013 havde vi i Lemvig Kirke besøg af kirkepræsident Robert Gyoek i Lemvig Kirke. Præsidenten bragte en hilsen fra Garoua. Under et efterfølgende møde udtrykte han, at han vil støtte vores arbejde med venskabsmenigheden i Garoua.

 

I Lemvig kirke er der i øjeblikket en lille udstilling fra turen til Cameroun i 2011.
 

Tirsdag den 14. maj 2013 blev afholdt Cameroun-aften i Kirkehuset.

Deltagere fra 50+ turen i 2013 fortalte og viste billeder fra turen.
Deltagere fra 50+ turen i 2011 genopfriskede nogle af oplevelserne fra dengang. Vi hørte lidt om vores venskabsmenighed i Garoua.

 

Der er i 2013 lavet en egentlig venskabsmenighedsaftale mellem Lemvig og Heldum sogne og menigheden i Garoua.

 

Menighedsrådet har besluttet også i 2013 at villle have indsamlingsprojekter til Cameroun, - - Dette i et fortsat samarbejde med Mission Afrika.

Vi vil støtte forskellige projekter i tilknytning til området omkring kirkens hovedkontor. Kendskab giver venskab, - læs artikel i KirkeNYT her 

 

Menighedsrådet har på sit december møde 2011 vedtaget at fortsætte med at støtte i Cameroun.

Der arbejdes med at finde et forslag til en venskabsmenighed, og derudover vil en del af de penge der indsamles i 2012 blive brugt til hjælp til skolebørnene i området.

 

I 2010 og 2011 var sognenes YM-projekt i samarbejde med Mission Afrika.

Det drejede sig om et projekt i Cameroun, en skole hvor toilet og sanitære forhold trænger "til et løft". Indsamlingens mål var at nå omkring kr. 50.000. - Vi nåede faktisk op på ca. 60.000 kr.

På kirkens YM-aften den 28. januar 2010 blev der flot indsamlet kr. 1982,75 blandt børnene fra sognene. - en god start til projektet. Efterfølgende har børne indsamlet igen i 2011.

I 2012 blev der d. 26. januar i forbindelse med Børne-YM træf indsamlet kr. 2.124,50 til gadedrengenes skolegang. FLOT og TAK.

Menighedsrådet har besluttet, at vi også i 2012 støtter kirkens arbejde i Cameroun. Se artikel i KirkeNYT her 

 

Lidt om 2010 og 2011:

I forbindelse med projektet afholdtes tirsdag d. 31. august 2010 et orienteringsmøde. På dette møde blev orienteret om 50+ projekt 2011. Se artikel .  Tirsdag d. 30. november har der været et nyt orienteringsmøde. Næste møde afholdtes 3. februar 2011 i Kirkehuset.

 

Midt i oktober 2011 rejste 6 lemvigere og en rejseleder fra Mission Afrika,50 + på en måneds ophold i Cameroun. Gruppen boede i byen Garoua ved den Lutherske Brødrekirke i Cameorun`s hovedkontor. Kirken ligger i en såkaldt compound hvor der både er kirke, skole, bibliotek, gæstehuse og meget mere.

 

Læs forskellige fakta og informationer omkring Cameroun og Garoua her
Derudover kan der læses om projektet omkring hygiejne/latriner m.v. her

Fra Mission Afrika kan læses informationer på www.missionafrika.dk og derudover på www.afrikaintouch.dk

 

Afrika kalder - vil du følge med ? - -  lidt historie:  

Tirsdag d. 18. oktober 2011 drog en gruppe på 6 personer fra Lemvig sammen med rejseleder Bøje Pedersen, Sorø til Cameroun -

- -   - se artikel i KirkeNYT her . Se folder om turen her

 

Deltagerne fortalte direkte fra Cameroun under opholdet.

Gruppen er vel ankommet til Garoua, og sender artikler nedenstående: 


Nyhedsbrev nr. 1 om rejsen og ankomsten kan ses
 her
Nyhedsbrev nr. 2 om kompounden kan ses her

Nyhedsbrev nr. 3 billeder kan ses her

Nyhedsbrev nr. 4 om gudstjenesten 23.10.11 kan ses her

Nyhedsbrev nr. 5 om volontørerne i Garoua kan læses her

Nyhedsbrev nr. 6 om byggeriet af toiletterne kan følges her 

Nyhedsbrev nr. 6a - billeder fra byggeriet kan ses her       

Nyhedsbrev nr. 7 om dagligdagen i Garoua kan ses her

Nyhedsbrev nr. 8 om en en lille udflugt kan ses her

Nyhedsbrev med billeder kan ses her

Nyhedsbrev nr. 9  lidt løs og fast fra Garoua kan læses her

Nyhedsbrev nr. 10 - - en tirsdag formiddag i Cameroun kan ses her

Nyhedsbrev nr. 11 - billeder fra tirsdag formiddag kan ses her

Nyhedsbrev nr. 12 - noget om skolen kan læses her 

Nyhedsbrev nr. 13 - onsdagsindkøb i Garoua kan fornemmes her

Nyhedsbrev nr. 14 - lidt siden sidst her

Nyhedsbrev nr. 15 - rejsebrev om 5-dages tur til Maroua, Maga, kirkeindvielse i Pouss udflugt til Romsiki kan ses her  

Nyhedsbrev nr. 16 - om besøg på college kan læses her

Nyhedsbrev nr. 17  - om gadedrengeprojektet kan læses her

Nyhedsbrev nr. 18 - - om de sidste 5 dage i Garoua kan læses her 

Nyhedsbrev nr. 19 -  præsteindsættelse og gudstjeneste er her 

Nyhedsbrev nr. 20  - om ophold ved kysten og hjemrejse kan ses her

Artikel i KirkeNyt 29. november 2011  - hjemme igen - kan ses her   

 

TAK for at I alle, - kendte som ukendte, har fulgt os på turen. 

Nyhedsbrevene må gerne kopieres, - med angivelse af kilde ! Hilsen  -  Cameroungruppen  -  Kaj
Vil du vide mere er du velkommen til at kontakte gotzsche@privat.dk 

Logo MA 50 +

 

Klik på billedet for at se forstørret foto.